În 2023 Primăria Municipiului București a instalat împreună cu Ecopolis 44 de senzori de monitorizare a calității aerului la școli și spitale din București.

Nu avem însă încă un Plan Integrat pentru Calitatea Aerului PICA, așa că măsurile pentru îmbunătățirea calității aerului nu au deocamdată o formă concretă, adunate într-un document asumat de către administrație.

Administrațiile locale adoptă soluții pentru decongestionarea traficului în jurul școlilor de tipul kiss-and-ride, se modernizează infrastructura de încălzire și altele.

Ce nu am mai înregistrat în 2023 au fost arderile de deșeuri care afectau aerul din oraș, cel puțin nu la fel de des ca în anii trecuți.

DAR nu stăm deloc bine în continuare:

În 2023 stațiile din Rețeaua Națională nu au funcționat corespunzător, neavând date pentru principalii poluanți PM-uri și NO2. Înregistrăm depășiri substanțiale la poluanții atmosferici în marile orașe din țară și nu reușim să acționăm pentru protejarea sănătății cetățenilor. Noua directivă, cu valori maxime mult mai restrictive stă să intre în vigoare.

La nivel de stat nu avem o strategie pentru protejarea sănătății cetățenilor, nu avem studii despre efectele poluării asupra sănătății și nici intenții de a le face.

Noua Directivă europeană pentru calitatea aerului ne aduce o veste bună: cetățenii își vor putea căuta dreptatea în justiție dacă sunt afectați de calitatea proastă a aerului.

Principalele concluzii ale analizei datelor din platforma Aerlive sunt:

În perioada decembrie 2022 – decembrie 2023 poluarea cu PM2,5 a fost în medie mai redusă decât în anul precedent.

Datele arată că poluarea cu PM2,5 crește semnificativ în lunile de iarnă.

Vârfurile de poluare sunt înregistrate în timpul sărbătorilor de iarnă. 24 și 31 decembrie sunt cele mai poluate zile din an.

În 24 decembrie 2023, datele arată că periferia orașului este cea mai expusă, cu media zilnică ce depășește chiar și cu 400% valoare maximă admisă conform legii, pentru PM 2,5.

Serile sunt cele mai expuse surselor de poluare cu PM2,5. În luna decembrie nu există niciun interval orar în care să nu fim expuși poluării.

13/14 spitale monitorizate au media anuală mai mare decât valoarea maximă admisă pentru PM 2,5

Senzorii din 29 de școli, din 30 monitorizate au media anuală mai mare decât valoarea maximă admisă pentru PM2,5.

Citiți Raportul integral aici