Tribunalul București anulează Planul Integrat pentru Calitatea Aerului.

Tribunalul Municipiului București a anulat Planul Integrat pentru Calitatea Aerului (PICA) elaborat de Primăria Capitalei. Hotărârea judecătorească a fost pronunțată în urma unui proces inițiat de un grup de organizații neguvernamentale și locuitori ai Bucureștiului. Aceștia au reclamat că Planul nu respectă normele naționale și Directiva europeană privind poluarea aerului și că a fost adoptat abuziv, fără consultarea cetățenilor. Organizațiile au contestat și măsurile ineficiente propuse de autoritățile bucureștene de a reduce nivelurile ilegale de poluare a aerului.

Tribunalul a respins apărarea Primăriei şi a Consiliului General care a constat în negarea calității procesuale a ONG-urilor și a cetățenilor, creând astfel un precedent prin care cetăţenii sunt încurajați să își apere dreptul la un mediu sănătos.

Prestigioasa organizație internațională ClientEarth a sprijinit demersul prin trei ONG-uri românești – OPTAR, 2Celsius și Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

foto: Mihai Stoica, 2Celsius

În Capitală, limita zilnică de particule în suspensie (PM10 și PM2,5) a fost depășită în mod constant, încă de când legislația UE a devenit aplicabilă în România. Au fost, de asemenea, înregistrate niveluri anuale de dioxid de azot (NO2) peste limita admisă. Conform legislației UE, autoritățile locale din București sunt obligate să pregătească și să adopte un Plan de Calitate a Aerului pentru regiunea Capitalei atunci când locuitorii săi sunt expuși unor niveluri nocive de poluanti în aer.

ONG-urile reclamante au susținut că Planul adoptat de administratia Bucureștiului pentru îmbunătățirea calității aerului nu include măsuri care să atingă nivelurile legale de poluare în „cel mai scurt timp posibil”, așa cum prevede legea.


De asemenea, planul nu a inclus un calendar detaliat pentru implementarea măsurilor sau pentru a evalua impactul scontat al acestora. În plus, planul nu a fost realizat pe baza unui studiu actualizat care să determine sursele de poluare, fiind folosit un studiu din 2013. Precizăm că legea prevede ca un astfel de studiu să fie realizat cu maximum un an înaintea realizării Planului.

Decizia instanței înseamnă că administrația locală din București trebuie să pregătească un nou Plan Integrat de Calitate a Aerului. Astfel, astfel capitala României se alătură altor capitale și orașe central-europene (precum Praga, Bratislava, Brno sau Ostrava), unde autoritățile trebuie să ia măsuri mai ferme în ceea ce privește combaterea poluării  ca urmare a litigiilor inițiate de cetățeni.

Reclamanții fac apel la noua administrație a Capitalei condusă de Primarul General Nicușor Dan să nu continue contestarea sterilă a unei evidențe științifice, să fie profesionistă, transparentă și, consecutiv, să purceadă de urgență, în colaborare cu cetățenii, la elaborarea unui nou Plan Integrat de Calitate a Aerului pentru București.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat recent România pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile de îmbunătățire a calității aerului, hotărând că țara a încălcat în mod sistematic normele privind calitatea aerului în București. 

Întreprinderea judiciară de la București a demarat prin două acțiuni diferite. O acțiune în justiție este cea a organizației Ecopolis și a Oanei Neneciu care a vizat PICA în conținutul său, și nu doar cerințe formale. O analiză profundă, efectuată de aceeași Ecopolis, a arătat că aproape toate măsurile propuse în PICA nu respectă cerințele legale de a fi cuantificabile și eficiente în soluționarea problemelor specifice. Ele sunt atât de evazive încât este imposibil de a le fi evaluat impactul. Consecutiv, conținutul Planului nu își atinge obiectivul, iar Primăria trebuie să îmbunătățească PICA pentru a îndeplini cerințele legale prevăzute în Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător – care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa.

Cealaltă acțiune a vizat direct chestiuni de nelegalitate în conținutul și la adoptarea PICA. Cea mai flagrantă problemă era completa lipsă a consultării cetățenilor înainte de adoptarea Planului. Reclamanții în această cauză au fost avocatul Marius Petroiu, Marian Ivan, OPTAR (Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România), 2Celsius, ActiveWatch și Centrul de Resurse pentru Participare Publică.

Cele două cauze judiciare au fost unite iar instanța a dat soluția pe fond ambelor cauze. Instanța urmează să își motiveze soluția în viitorul apropiat, iar Primăria Capitalei va putea face recurs.

foto: Mihai Stoica, 2Celsius

ClientEarth este o organizație caritabilă de dreptul mediului, cu birouri la Londra, Bruxelles, Varșovia, Berlin și Beijing. A fost fondată în 2008 de James Thornton. Cu mulți avocați și experți în domeniul mediului înconjurător, organizația folosește legea pentru a responsabiliza guvernele și companiile în probleme legate de schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluare.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizație de mediu preocupată de problema poluării urbane de peste 10 ani. În 2011 organizația a lansat primul studiu independent despre efectele poluării din București asupra sănătății umane și de atunci a realizat numeroase acțiuni de advocacy pentru promovarea măsurilor pentru combaterea poluării urbane. În decembrie 2019, împreună cu Fundația ETA2U și partenerii 2Celsius, OPTAR și Observatorul Român de Sănătate a lansat platforma independentă de măsurare a calității aerului Aerlive.ro. Platforma își propune să monitorizeze poluarea din București și să informeze cetățenii cu privire la efectele acesteia.

2Celsius este o organizație înregistrată în România de advocacy și de cercetare centrată pe schimbări climatice și impactul lor în Europa Centrală și de Est. Un membru cu drepturi depline al principalelor rețele de mediu ale UE, cum ar fi Transporturi și Mediu (Transport & Environment), Biroul European de Mediu (European Environmental Bureau) și Rețeaua de Acțiune pentru Climă (Climate Action Network), 2C derulează proiecte legate de transporturile curate, conservarea biodiversității, bioenergie și politicile climatice. 2C se concentrează, de asemenea, pe litigiile strategice privind cauzele climatice și de mediu atât la Curtea Europeană de Justiție, cât și la instanțele naționale.

OPTAR (Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România) este o asociaţie care susţine dezvoltarea mobilităţii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cetăţeni, indiferent cum aleg să se deplaseze: pe jos, cu bicicleta, cu transportul public sau cu autoturismul.