Curtea de Justiție a Uniunii Europene dă dreptate ONG-urilor în cauza poluării din București!

În 30 aprilie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a publicat Hotărârea privind condamnarea României pentru nerespectarea Directivei 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului, privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa. Hotărârea se referă la depășiri ale limitelor maxime admise pentru PM10, în București, în perioada 2007-2016 dar și la problemele pe care le înregistrează țara noastră în procesul de combatere a poluării.

Astfel, Curtea Europeană arată la punctul 103 din Hotărâre că: Ea concluzionează că planurile privind calitatea aerului adoptate de România, aplicabile la expirarea termenului prevăzut în avizul motivat suplimentar din 26 septembrie 2014, nu conțin măsuri potrivite, astfel încât să se asigure că perioada de depășire a valorilor‑limită este cât mai scurtă cu putință, și nici nu menționează toate informațiile enumerate în secțiunea A din anexa XV la directiva menționată. 

Acest punct susține acțiunea în instanță, pornită de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis în calitate de reclamant, cu sprijinul asociației 2Celsius și susținut de ClientEarth,  împotriva Primăriei Generale a Municipiului București. Această acțiune a fost pornită în luna februarie 2020. 

Acțiunea în justiție vizează PICA în conținutul său, și nu doar cerințe formale. O analiză profundă, efectuată de Ecopolis, a arătat că aproape toate măsurile propuse în PICA nu respectă cerințele legale de a fi cuantificabile și eficiente în soluționarea problemelor specifice. Ele sunt atât de evazive încât este imposibil de a le fi evaluat impactul. Consecutiv, conținutul Planului nu își atinge obiectivul, iar Primăria trebuie să îmbunătățească PICA pentru a îndeplini cerințele legale prevăzute în Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător – care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa- se arată în comunicatul remis la vremea respectivă.

Un alt punct important în expunerea Curții Europene este 101, în care aceasta arată impactul minim al Programului Rabla, dar și critică eliminarea Taxei Auto, două probleme despre care organizațiile de mediu au ridicat constant în ultimii ani obiecții: În plus, în ceea ce privește programul „Rabla”, Comisia susține că, deși acesta se aplică deja de 12 ani, în România sunt înmatriculate de trei ori mai multe mașini uzate decât mașini noi, iar flota de vehicule este una dintre cele mai vechi din Europa. De asemenea, recenta eliminare a taxei pe emisiile poluante a avut ca efect o creștere a înmatriculării vehiculelor uzate și ar fi pus sub semnul întrebării finanțarea acestui program.

Solicităm Ministerului Mediului și Pădurilor să urmărească îndeaproape implementarea măsurilor pentru îmbunătățirea calității aerului, precum și verificarea și amendarea poluatorilor din Capitală. Totodată, solicităm efectuarea unei analize asupra programului RABLA și justificarea necesității continuării proiectului. 

Solicităm Primăriei Municipiului București urgentarea adoptării unor măsuri concrete pentru îmbunătățirea calității aerului în Capitală, cu rezultate clare, pe termen scurt și mediu! 

În prezent poluarea aerului este o urgență pentru sănătatea publică. Ea este responsabilă pentru peste 27.000 de decese premature în România în fiecare an și pentru probleme pulmonare și cardiace cronice care afectează în mod special copiii. Autoritățile nu reușesc să protejeze cetățenii, astfel încât Ecopolis consideră că trebuie luate măsuri judiciare pentru a asigura un mediu curat pentru cetățenii Capitalei.