- Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului este responsabilă pentru:
- 29% din decesele cauzate de cancerul la plămâni
- 24% din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale
- 43% din decesele cauzate de boala pulmonară obstructivă cronică
- 7 milioane de morți în fiecare an!
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și AerLive.ro lansează AerCurat pentru București, o campanie de informare și conștientizare cu privire la impactul poluării asupra sănătății umane, care analizează efectele poluanților atmosferici asupra afecțiunilor respiratorii, oncologice, pediatrice, cardiologice și dermatologice.
Cu sprijinul unei echipe de medici, Ecopolis a realizat un raport de cercetare pentru a arăta efectele nocive ale poluării asupra sănătății și a analizat datele privind sănătatea populației, corelate cu cele privind calitatea aerului pentru București, din platforma aerlive.ro.
Ecopolis a calculat impactul poluării aerului cu PM2,5 și PM10 asupra mortalității generale, mortalității post-neonatale și bolii ischemice a inimii pentru bucureșteni, prin aplicația AirQ+, dezvoltată de Organizația Mondială a Sănătății. În București, poluarea aerului este responsabilă pentru:
- 2.869 de morți au fost cauzate de expunerea pe termen lung la PM2.5
- 548 de decese sunt cauzate de poluarea cu PM 2.5 pentru persoanele ce au boala ischemică a inimii
- 5,6% dintre cazurile de decese la bebeluși sunt cauzate de poluarea cu microparticule PM10
“Ne dorim ca acest raport să stea la baza fundamentărilor politicilor publice atât de necesare pentru îmbunătățirea calității aerului în București și să servească drept inspirație și pentru celelalte orașe ale României, care se confruntă cu problema calității aerului.”, arată Oana Neneciu, Director Executiv Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
În cadrul campaniei au fost realizate o serie de materiale video explicative, cu ajutorul unor medici specialiști, care sunt prezentate pe platforma https://curat.aerlive.ro. Pentru a înțelege cum particulele microscopice de poluare pătrund adânc în organism și reușesc să păcălească mecanismele de apărare ale acestuia, atacând plămânii și creierul, în cadrul campaniei a fost realizată o animație video. Ajunse în sistemul sanguin, aceste particule sabotează întregul organism, inflamează și contractează vasele de sânge, crescând tensiunea arterială, până la punctul în care se poate declanșa un accident vascular cerebral.
“Oamenii sunt îngrijorați unde să-și ducă copiii la școală, să fie mai deștepți, dar cu cât va fi mai poluat aerul, cu atât ei vor avea o dezvoltare neurocognitivă mai proastă”, arată Radu Țincu, Medic Primar Terapie Intensivă -Toxicologie și coordonatorul pentru sănătate al campaniei.
Parteneri media: HotNews, RFI România și PressHub.
Proiect realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Primăriei Municipiului București/Consiliului General al Municipiului București și nu implică nicio responsabilitate din partea Autorității Finanțatoare.