Atunci când temperaturile scad sub 10 grade Celsius valorile pulberilor in suspensie PM 2,5 cresc cu pana la 85%, arata noul Raport de analiza AerArs: Incalzire fara poluare! lansat de Asociatia Ecopolis.
Analiza datelor provenite din senzorii rețelei Aerlive.ro, în perioada noiembrie 2023- noiembrie 2024 arată că una dintre cauzele principale ale apariției fenomenului de SMOG în București și ale creșterilor substanțiale ale valorilor pulberilor în suspensie PM 2,5 este încălzirea rezidențială, din aceasta cea mai activă în eliminarea pulberilor fiind încălzirea pe bază de combustibili solizi.
Analiza a fost făcută în 3 zone populate cu case și sisteme de încălzire individuale din București, acolo unde s-au observat de-a lungul anilor cele mai mari creșteri ale concentrațiilor de pulberi, iar concluziile sunt:
- În sezonul rece, cantitatea de PM2,5 a fost, în medie, cu 14,77 micrograme/metru cub mai mare decât în sezonul cald. Asta înseamnă o creștere cu 85% a cantității de PM2,5: 70% cauzată de încălzirea rezidențială și 15% cauzată de consumul suplimentar de carburant.
- Principala cauză a creșterii poluării este activarea sistemelor de încălzire în timpul iernii, odată cu scăderea temperaturilor sub 10°C.
- Poluarea din sezonul rece a generat un număr semnificativ de zile cu depășiri ale limitelor legale pentru poluarea cu PM2,5. Din zonele analizate observăm că:
- Giulești- Bucureștii Noi: 50 de zile în care poluarea cu PM 2,5 a depășit pragul de 20 μg/m3
- Colentina- Fundeni: 35 de zile în care poluarea cu PM 2,5 a depășit pragul de 20 μg/m3
- Rahova- Ferentari: 31 de zile în care poluarea cu PM 2,5 a depășit pragul de 20 μg/m3
Raportul conține, pe lângă analiza datelor privind poluarea, informații privind efectele devastatoare ale poluării cu PM2,5 asupra sănătății publice, povara economică pe care o generează, precum și analize extinse ale soluțiilor adoptate de către Polonia și Franța, pentru reducerea poluării din orașele mari prin înlocuirea sistemelor de încălzire pe combustibili solizi și măsuri recomandate autorităților române.
În privința numărului de astfel se instalații pe bază de lemne sau alți combustibili solizi în zona București/Ilfov avem o singură estimare, a Asociației Energia Inteligentă, care arată că la ora actuală 80.000 de locuințe din București și Ilfov se încălzesc cu lemne de foc.
Setul de propuneri pentru un aer mai curat, incluse în raport și transmise Primăriei Municipiului București sunt:
1. Program de inventariere a sistemelor de încălzire rezidențială și auditarea acestora
- Un exemplu de bune practici în acest sens ar fi Programul „Clean Air” din Polonia, care a presupus și inventarierea și auditarea sobelor și cazanelor poluante de la nivelul țării.
2. Program de înlocuire a sistemelor de încălzire rezidențială:
- Subvenționarea sau sprijinirea financiară a gospodăriilor pentru a înlocui sistemele de încălzire pe combustibili solizi (lemn, cărbune) cu alternative mai puțin poluante, precum: centrale electrice eficiente; sisteme bazate pe surse regenerabile (pompe de căldură, panouri solare pentru apă caldă); sobe moderne pe peleți cu emisii reduse.
3. Extinderea rețelei de termoficare și modernizarea acesteia
- Presupune investiții în reabilitarea și extinderea rețelei de termoficare din București, astfel încât mai multe gospodării să se conecteze la sistemul centralizat, precum și modernizarea centralelor de termoficare pentru a folosi combustibili mai puțin poluanți sau surse regenerabile.
4. Monitorizare extinsă a calității aerului și transparență în raportare
- Creșterea numărului de stații de monitorizare a calității aerului în toate cartierele orașului, în special în zonele periferice afectate de poluare, precum și publicarea în timp real a datelor privind calitatea aerului, pentru a crește conștientizarea publicului, ar conduce la o mai bună înțelegere a surselor poluării și implicarea cetățenilor în reducerea acesteia.
5. Campanii de conștientizare și educație publică
- Organizarea de campanii de informare privind impactul poluării aerului asupra sănătății și beneficiile adoptării unor surse de încălzire mai puțin poluante.
6. Colaborare regională pentru reducerea poluării
- Crearea unui parteneriat între București și Ilfov pentru coordonarea măsurilor de reducere a poluării ar fi foarte benefică, în special având în vedere că poluarea aerului nu respectă granițele administrative.
Proiectul AerArs: Încălzire fără poluare este derulat de Asociația Ecopolis si realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București. Proiectul are drept obiective conștientizarea populației cu privire la sursele poluării din oraș, dar și avansarea unor soluții pentru reducerea poluării, la nivelul administrațiilor locale și naționale.