O platformă care colectează și publică în mod coerent date despre calitatea aerului în București. Rețeaua aerlive.ro înseamă peste 40 de senzori, amplasați în București și Ilfov.


Aerlive.ro este și despre implicarea cetățenilor în procesul de măsurare a calității aerului. Prin intermediul platformei distribuim, începând cu luna februarie 2020 senzori individuali de măsurare a PM-urilor (micro-particule) către cetățenii care doresc să adopte un senzor, să-l monteze și să-l mențină în funcțiune pe o perioadă de cel puțin 18 luni.  Datele furnizate de senzori vor fi preluate de platforma aerlive.ro în timp real.

În prezent sunt montați peste 40 de senzori, care dau date despre calitatea aerului, începând cu luna august 2020. Stațiile măsoara parametri de PM2,5 (pulberi cu diametrul de sub 2,5 microni), în curând și oxizi de azot NO2.


Proces

Ecopolis este preocupată de problemele ce țin de calitatea aerului încă din 2010, iar în 2011 a lansat primul studiu independent despre aerul din București și efectele acestuia asupra sănătății umane. De atunci derulează acțiuni de advocacy, iar în 2019 organizația face echipă cu Fundația Eta2U și Claritech pentru derularea unui proiect amplu de monitorizare a calității aerului, implicare cetățenească și advocacy pentru îmbunătățirea situației din București.

În echipă sunt atrase și alte organizații care au preocupări în direcția poluării urbane, ca OPTAR, care militează pentru transport alternativ în oraș, 2Celsius, care studiază efectele carburanților și a traficului urban și Observatorul Român de Sănătate, organizație cu preocupări susținute în studierea efectelor poluării asupra sănătății populației.

Pentru dezvoltarea platformei au fost atrase echipele YoungMinds și Kort, inițiative antreprenoriale cu preocupări pentru dezvoltarea proiectelor sociale și de mediu în mediul online. Proiectul aerlive.ro a fost susținut și finanțat de Fundația Comunitară București și IKEA România, prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban. În prezent, proiectul este finanțat de Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București și ING Bank România.