Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa și se află în proces de infringement cu Comisia Europeană pentru depășiri constante ale cantităților de particule fine în mișcare aflate în aer (PM10, PM2,5), dar și pentru incapacitatea de a monitoriza calitatea aerului conform legii.


Principalele cauze ale poluarii atmosferice cu PM10 si PM 2,5 in Bucuresti sunt:

  • traficul rutier (numarul tot mai mare de masini existente in capitala: 1,3 milioane inmatriculate in Bucuresti in oct.2017, plus masinile care tranziteaza orasul, plus cele inregistrate in alte localitati. Aceste date ne fac sa estimam un numar de peste 2 milioane de masini ce se afla zilnic pe strazile capitalei)
  • poluarea generată de construcții si santiere ce nu respecta normele de organizare a santierelor (lipsa legislatie pentru controlul acestor lucrari, autorizatii date abuziv, etc)
  • lipsa din ce in ce mai acută a spațiilor verzi

Bucurestiul a devenit cea mai aglomerata si poluata capitala europeana. Acest lucru are impact semnificativ asupra calității vieții și sănătății cetățenilor.


Principalele probleme legate de efectele poluarii asupra calitatii vietii:

  • copiii si batranii sunt cei mai expusi si afectati de poluarea cu PM 10 si PM 2,5 (copiii respira o cantitate mai mare de aer pana la 8 ani, timp in care plamanii lor sunt in formare, iar batranii dezvolta mult mai usor probleme legate de sistemul respirator din cauza precaritatii sistemului imunitar)
  • datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca una din 9 morti este cauzata de poluarea aerului. Aceasta este cea mai mare criza de sanatate cu care ne confruntam!
  • Efectele poluării: cancer pulmonar, boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral, infecții respiratorii și boală pulmonară obstructivă cronică – Studiu CE Delft, 2018
  • Poluarea auto, clasificată de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind carcinogen de grup 1 – IARC – Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS
  • In Romania 23.960 de decese premature sunt cauzate de poluare- Agentia Europeana de Mediu, 2017. Asta inseamna ca poluarea aerului omoara de 10 ori mai multi romani decat accidentele rutiere
  • Efectul desfiinţării timbrului de mediu: 2017, anul cu cele mai multe mașini second-hand înmatriculate vreodată, peste 520 000 – Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor