Platforma pentru monitorizarea calității aerului, aerlive.ro are, din luna martie, aplicație de mobil! 

Cu peste 50 de senzori integrați în București-Ilfov și 20 în orașul Cluj, aplicația Aerlive oferă cetățenilor date orare privind nivelurile de poluanți: PM10 și PM2,5, în curând și NO2.

Aplicația are funcția de a afișa date istorice, permițând analize și comparații ale nivelurilor de poluare pe zile, săptămâni și luni. 

Aplicația a fost dezvoltată atât pentru iOS, cât și pentru Android și poate fi descărcată gratuit din AppStore și GooglePlay. 

aerlive.ro este o platformă de măsurare a calității aerului, inițiată de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și dezvoltată împreună cu Fundația ETA2U în 2019. Ea oferă date constante privind nivelurile de poluare din București, Ilfov și Cluj. 

Senzorii utilizați pentru măsurarea valorilor de pulberi în suspensie sunt Nubo, puși la dispoziție de Claritech și PurpleAir.

În 2023 integrăm încă 56 de senzori, o parte în parteneriat cu Primăria Municipiului București și o parte ca efort de dezvoltare a trei comunități locale, pentru soluții pentru un aer mai curat.

Pe lângă monitorizarea poluanților, aerlive.ro și Ecopolis derulează și campaniile publice:

aerars.ro – privind arderile ilegale de deșeuri 

curat.aerlive.ro  – campanie de informare cu privire la efectele poluării asupra sănătății.


Aplicația de mobil Aerlive a fost dezvoltată în cadrul proiectului Platforma Aerlive.ro, finanțat de Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București și ING Bank România.

Problema calității aerului în orașele din România, cu precădere în București, este una sistemică, țara noastră având deschise în prezent 6 proceduri de infringement de către Comisia Europeană și o condamnare la CJUE pentru depășirile înregistrate pentru PM10 în București. Conform Agenției Europene pentru mediu peste 29.000 de români mor anual prematur din cauze asociate cu poluarea. Un studiu CE Delft arată că Bucureștiul înregistrează cel mai mare cost social pe cap de locuitor, asociat cu poluarea aerului, respectiv 3.004 euro/an/cap de locuitor. Rețeaua Națională de monitorizare a calității aerului nu furnizează date constant către cetățeni sau către site-ul oficial al Comisiei Europene, iar funcționarea ei defectuoasă face subiectul infringementurilor, dar și al unui raport negativ al Curții de Conturi. Cetățenii nu sunt corespunzător informați cu privire la nivelurile de poluare din oraș și se bazează, în prezent, în special pe rețelele independente pentru monitorizarea calității aerului.

Despre Platforma de mediu pentru București

Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, urmărește dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru București și Ilfov. Platforma aduce laolaltă organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii pentru a crea impactul colectiv necesar pentru a transforma Capitala într-un oraș în care locuitorii duc o viață sănătoasă și se simt bine, iar companiile prosperă fără să fie expuse unor riscuri legate de mediu.

Platforma de mediu pentru București este un program dezvoltat în parteneriat cu ING Bank și este deschis implicării tuturor companiilor care vor să participe. Runda a doua de finanțare este sprijinită și de FAN Courier.

Primele inițiative cu care a pornit Platforma de mediu sunt Raportul de Cercetare privind Starea Mediului în București și proiectele pilot legate de Parcul Natural Văcărești, Aerlive și Verde citadin, care au fost finanțate încă din 2021 și sunt dezvoltate în continuare într-o formă colaborativă.


Despre Fundația Comunitară București 

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 11 ani, a finanțat peste 700 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu 3.9 milioane de euro. Fundația  Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare  din țară. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fundatiacomunitarabucuresti.ro.


Despre ING Bank România

ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38,4 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții din peste 40 de țări. Înființată în 1994, ING Bank România este a patra bancă în top 10 bănci locale, conform activelor, și singura bancă cu creștere organică, fără achiziții de portofolii de clienți sau alte bănci.

Misiunea ING este aceea de a-i susține pe oameni să fie cu un pas înainte, în viață și în afaceri. În  România, misiunea se reflectă în acțiunile de responsabilitate socială prin contribuția la pilonii  strategici de sănătate financiară și protecția mediului, dar și prin implicarea în proiecte sociale ce își propun susținerea comunităților locale și a persoanele care se află în situații dificile.