În weekendul 7-8 septembrie 2024 Strada Copilului din Sectorul 1 a fost gazda a peste 1000 de bucuresteni, mari si mici, care au sărbătorit împreună Ziua Internațională a Aerului Curat, la evenimentul Impreuna pentru aer curat!, organizat de asociațiile Părinți de Ciresari și Ecopolis.
Strada Copilului a fost închisă circulației timp de două zile, devenind un spațiu pentru activități și dezbateri, alături de experți în domeniul protectiei mediului, organizații neguvernamentale și reprezentanți ai autorităților publice, dar și pentru distracții, pentru copii si adulti.
Cateva activități și rezultatele lor din cadrul evenimentului au fost:
- Laboratorul mobil de monitorizare a calității aerului al Primăriei Municipiului Bucuresti a fost prezent in premiera la un eveniment pentru cetateni, iar vizitatorii au putut să-și satisfacă curiozitatea și să afle cum se măsoară calitatea aerului. Pe langa explicațiile celor doi experți din cadrul PMB am aflat și ce aer am respirat pe Strada Copilului, timp de trei zile. Datele arată că, dacă inițial, cand a fost pus în functiune laboratorul mobil, a înregistrat valori destul de mari ale poluantilor- asta pentru că strada încă nu era închisă circulației vineri seara și mașinile ocupau mare parte din carosabil, sambata si duminica aerul a fost curat, mult sub nivelurile limită pentru protejarea sanatatii umane. Ceea ce demonstrează clar ca pietonalizarea străzilor, eliberarea lor de mașinile parcate, chiar și pentru perioade scurte, aduce beneficii pentru cetățeni.
Aspirarea a doar 3 locuri de parcare de pe strada ne-a arătat cantitatea imensă de praf care exista sub masini și care ajunge treptat în plămânii noștri: 4,7 kilograme de praf au fost colectate numai de pe aceste locuri. Pentru conștientizare, praful respectiv a fost folosit într-o activitate creativa pentru copii, acestia creand bile de praf, prin tehnica japoneza Dorodango. Vezi video
Am aflat de la artista Ana Andronic (BUZU) cum poate facilita arta conștientizarea poluării aerului, aceasta a realizat o lucrare cu ajutorul materialelor rezultate din arderea deseurilor.
- În cadrul dezbaterii cu cetățeni au participat doamna doctor pneumolog și manager al Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, care a punctat câteva date importante privind efectele poluării asupra sanatatii publice din Bucuresti, Anamaria Gram, consilier general al Primariei Capitalei, care a avansat în Consiliu două proiecte importante pentru reducerea poluării: Oprește Motorul și Interzicerea utilizarii suflantelor, Senatorul Dragoș Popescu, inițiatorul legii care incriminează arderea deșeurilor, Bogdan Dragnea, director in cadrul PMB, care ne-a oferit o imagine despre importanța colaborarii societatii civile cu autoritatea publica si George Tuta, viitorul primar al Sectorului 1, care a avut un dialog constructiv cu cetățenii prezenți, pe problemele locale privind baza sportiva Ciresarii, reducerea vitezei pe străzile din cartier și altele. Discuțiile au fost completate cu informații de la firul ierbii de către Elena Lucaci, de la Părinți de Ciresari și Oana Neneciu de la Ecopolis. Dezbaterea a fost moderata de Alexandru Oprita, de la Grupul Civic Cișmigiu și activist de mediu.
- Dezbaterea a fost urmată de o proiecție de documentare scurte despre mediu, oferite cu generozitate de Animest.
Poate cel mai impresionant moment al evenimentului a fost experimentul Oprește Motorul, un happening ce a vrut sa demonstreze vizual ce înseamnă staționarea cu motorul pornit de lungă durată. Organizatorii au atașat la teava de esapament a unei masini un balon cu capacitate de 30 de metri cubi și au așteptat cu motorul pornit sa vada in cat timp se umflă. Balonul a avut scopul de a arăta ceva ce în mod obișnuit este invizibil: poluarea generată de motoarele termice în staționare. Conștientizarea asupra acestui obicei, care poluează de multe ori chiar locurile unde își desfășoară activitatea copiii, cum sunt scolile si gradinitele, este importanta si necesara pentru un aer mai curat în orașele aglomerate. Momentul a punctat și promovarea inițiativelor de lege și de hotarare de consiliu general, care prevăd interzicerea stationarii de lungă durata cu motorul pornit, inițiative ce în prezent se afla în dezbateri. Vezi video
În cele doua zile copiii de toate vârstele au învățat despre importanța protejării mediului într-un mod distractiv, participand la concursuri și provocări tematice, dar și discutand cu reprezentanții organizațiilor care au proiecte importante de mediu în București:
Asociația Parcul Natural Vacaresti a venit cu expoziția Artefacte din Natura. Asociația EcoTeca a ținut sesiuni de joacă: Adevăr sau reciclare? MaiMultVerde a adus o expozitie foto despre gunoaiele din ape. Nod Makerspace ne-a provocat la o plimbare pe Dambovita, cu Harta Afectiva a Dambovitei. Asociatia Culturalis a venit cu atelierul Lumea de sub iarba, iar Zero Waste ne-a arătat că putem cumpara fara ambalaje inutile, aproape orice.
De partea delicioasa si necesara a evenimentului s-au ocupat cei de la Cooperativa Rodagria, Lazy Duck, Gluten Glory si Zissou.
Premium Dent a ținut ateliere inedite despre cum afecteaza poluarea sanatatea dintilor.
Radio EcoNatura a fost alături de noi pe tot parcursul evenimentului.
Toate activitățile care s-au desfășurat în cadrul evenimentului se găsesc AICI.
Evenimentul a fost organizat de Asociațiile Părinți de Cireșari si Ecopolis, în cadrul proiectului Cetățeni pentru aer curat, susținut de #RaiffeisenComunități, acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate, o inițiativă Raiffeisen Bank, cu sprijinul Asociația pentru Relații Comunitare.