Asociația MaiMultVerde a lansat pe 5 iunie 2022, de Ziua Mediului, un nou program: În Aer Liber, susținut de Metropolitan Life, se va derula pe tot parcursul anului 2022, cu perspectiva de a fi extins ca durată și loc de desfășurare și în alte orașe din țară. Acesta vine ca o necesitate pentru capitala României, Bucureștiul situându-se pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește calitatea aerului, suprafața de spațiu verde pe cap locuitor, infrastructura verde sau gestionarea sustenabilă a deșeurilor.

Acțiunile din cadrul proiectului vor viza trei direcții principale: spații verzi, mobilitate urbană și deșeuri urbane. Programul a fost lansat ținând cont de faptul că marile orașe din România continuă să se claseze pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește calitatea aerului, aspect îngrijorător din perspectivă de mediu, dar și prin prisma efectelor asupra sănătății și calității vieții.

Vor avea loc activități de informare și educare, evenimente de voluntariat (acțiuni de plantare, amenajare spații verzi, igienizare etc.), marșuri de biciclete, activități în aer liber derulate în școlile înscrise în proiect, dar și dezbateri publice pe teme de interes pentru bucureșteni (calitatea aerului, mobilitate urbană sustenabilă, gestionarea deșeurilor etc.).

„Ne dorim să adunăm în jurul nostru persoane dispuse să participe la acțiuni menite să contribuie la îmbunătățirea calității aerului, prin plantări, acțiuni de curățenie, plimbări cu bicicleta, amenajări de spații verzi, educație în școli, întâlniri cu autoritățile” spune Doru Mitrana, președintele Asociației MaiMultVerde.

Programul În aer liber vizează îmbunătățirea calității aerului în orașele din România prin măsuri ce vizează cu predilecție trei ținte subscrise Obiectivului 11 de Dezvoltare Sustenabilă – Orașe și comunități sustenabile, anume:

Ținta 11-2 – Sisteme de transport sustenabile și accesibile pentru toți, cu accent pe siguranță rutieră și transport în comun accesibil tuturor, inclusiv persoanelor vulnerabile, copiilor, bătrânilor sau persoanelor cu dizabilități.

▪ Activități de promovare a mersului pe bicicletă, siguranței rutiere și transportului în comun

Ținta 11-6 – Reducerea impactului orașelor asupra mediului printr-o atenție specială acordată calității aerului și gestionării deșeurilor.

▪ Promovarea platformelor de monitorizare a calității aerului

▪ Acțiuni de curățenie și promovare a colectării selective a deșeurilor

Ținta 11-7 – Acces la spații verzi și publice sigure și incluzive pentru toți.

▪ Amenajarea de spații verzi

▪ Acțiuni de plantare

Mai multe detalii, aici: https://inaerliber.ro/