Oxizii de azot sunt foarte toxici atât pentru oameni, cât și pentru animale. Tusea și incapacitatea de a respira sunt cele mai frecvente simptome. Dioxidul de azot inflamează țesutul plămânului și reduce imunitatea în fața infecții pulmonare, cum ar fi bronșita. Studiile sugerează, de asemenea, că efectele asupra sănătății sunt mai pronunțate la persoanele cu astm, precum și la copii, comparativ cu persoanele sănătoase.


Oxizii de azot se formează în procesul de combustie atunci când combustibilii sunt arși la temperaturi înalte. Cel mai adesea sunt rezultatul traficului rutier, activităţilor industrial și producerii energiei electrice. Oxizii de azot sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calităţii apei, efectului de sera și reducerea vizibilităţii în zonele urbane .

Norme

LEGEA nr. 104 din 15 iunie 2011
Oxizi de azot – NOx

Prag de alerta400 ug/m3 – măsurat timp de 3 ore consecutive, în puncte reprezentative pentru calitatea aerului pentru o suprafața de cel puțin 100 km2 sau pentru o întreaga zonă sau aglomerare, oricare dintre acestea este mai mică.
Valori limita200 ug/m3 NO2 – valoarea limită orară pentru protecția sănătații umane
40 ug/m3 NO2 – valoarea limită zilnică pentru protecția sănătații umane
Nivel critic 30 ug/m3 NOx – nivel critic pentru protecția vegetației